Felagets vår bestod som alltid av trevliga träffar på Gunnes gård.

Första träffen den 9 april var visserligen kall om än solig. Det gick fint att värma sig vid en av gårdens eldstäder, där vi svartbrände det lergods vi sysslat med tidigare under våren. Kirre översåg eldning/bränning och flertalert felagare passade på att komma för att bränna sina alster.

Foto: Emelie Einarsson


Foto: Emelie Einarsson

Ett par veckor senare stod växtfärgning på kalendariet. Vår kära ordförande Lena Fjellberg tog befäl över grytorna och vi färgade med lökskal och krapp.  Felagarna hade eget garn med sig och det var intressant att se hur färgen varierade mellan olika bad, betat – eller obetat garn och hur länge de fick bada i grytorna. Trots vilt växlande väder var humöret på topp och vi hade fint sällskap av såväl gårdens besökare och dess djur.

 


Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Foto: Sara Nyström

I maj hade vi endast en träff på gården ”Ullberedning och bågskytte”. Pelle och Anna organiserade felaget som spann, kammade, kardade och siktade pilar.


Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Foto: Sara Nyström

Den 20-21 maj hölls vi på Runrikets dagar för andra året i rad. Härligt med marknad i goda felagares sällskap. De besökare som kom till Felagets läger på två tält kunde beskåda matlagning, pilmakeri, växtfärgning och ullberedning. Nyfikna själar fick också prova på ullberedningen. Många var det som frågade om de kunde få en smakbit av Felagets lunch 🙂

Foto: Sara Nyström

Juniträffarna följde gårdens tema ”Renovering av grishuset” eller så tog man med sig valfritt hantverk. Två träffar hann vi med på gården innan vi tog vårt sedvanliga sommaruppehåll. Uppehållet består egentligen endast i att Felagarna får planera sina vikingaäventyr på privat hand – gården har ju öppet hela sommaren och det finns många intressanta marknader att besöka! Admin vet med sig att vi har haft medlemmar som besökt marknader och event på såväl Stallarholmen, som i Saltvik, Wolin och Arboga för att bara nämna några axplock.

Den 13 augusti drog vi igång igen – denna gång med beredning/garvning av fiskskinn. Mer om det i kommande inlägg.