Författare: admin (Sida 1 av 2)

Vårens träffar

Det är inte långt kvar tills vi flyttar över felagets träffar till Gunnes gård, men än så länge är gården inte öppen. Alltså år det träff i ABF:s lokaler i Upplands-Väsby som gäller ett par gånger till. Vi får ge oss till tåls och påminner om att det snart är sommarsäsong då vi åker på äventyr och umgås i goda vänners lag.

Kolla gärna in kalendariet för att se när vi träffas. Vill du hänga med? Bli medlem genom att mejla oss här: kontakt@gunnesfelag.nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delar av felaget – Stallarholmen 2018.

Felagets vår

Det har varit en härlig vår, med en mängd felagsträffar, såväl på ABF som på Gunnes gård och nu hägrar sommarledighet och höstsäsong!

Därav kommer här ett sammanfattande inlägg för vårens träffar…

Februariträffarna gick i det egna hantverkets tecken. Det vill säga att föreningen hade inget särskilt tema planerat. Oftast blir det sömnad av vårsäsongens nya kläder, kanske behöver man laga sina skor, tälja till en ny sked, eller binda klart sockorna till den första träffen på gården (som nästan alltid är något kylig…).

I början mars tog vi oss för med att jobba i lera. Alstrerna tas hem för torkning och så bränner vi dem på gården vid lämpligt tillfälle under våren/sommaren.

Vi brukar försöka få till en hantverkshelg varje vår och höst. I vår ställde våra eminenta medlemmar Kai och Johanna upp och höll en 2-dagars workshop i skosömnad. Mycket uppskattat av samtliga deltagare! Många av felagarna stoltserar nu med egensydda fotbeklädnader. Fler än en har fått blodad tand och är inne på sitt andra par skor.

I april flyttar vi träffarna till gården. Lika efterlängtat varenda säsong att äntligen få umgås med gårdens personal, djur och besökare!

När vi är på gården försöker vi i möjligaste mån följa gårdens tema och årets första gårdsträff hade temat ”Tälja”. Det fanns både torkat och färskt trä att välja bland, gott om knivar och vi hade turen att hitta instruktioner/ritningar på hur vikingatida väskbyglar kan ha varit konstruerade. Det finns flera fynd som tolkas som väskbyglar, bland annat från Hedeby, Birka och Jorvik. Sara hade med sig ritningar på fynd från Hedeby och Birka.

Naturligtvis täljdes det annat också. Både trådrullar och slynggaffel (nåja, slynghare) blev det denna dag som bjöd på fantastiskt fint väder och många glada besökare.

Andra träffen i april bjöd på temat ”eget hantverk” och i vanlig ordning blev det en del textila projekt som felagarna jobbade på…

I maj gjorde sjukdom att felaget fick ”nöja sig” med gårdens planerade tema ”Gjutning” – då man hade möjlighet att prova på att gjuta tennföremål i gjutsand.

Årets gemensamma resa blev ”Runrikets dagar” – ingen lång resa precis, då Runrikets dagar är ett evenemang med vikingamarknad som hålls i Vallentuna/Täby varje år. Vi blev ett gott gäng felagare som fick ändra planerna på att visa upp historisk matlagning på grund av ett eldningsförbud. Vi hängde inte läpp för det, utan dukade upp ett skådebröd av de ingredienser vi skulle ha använt och hantverkade till tonerna av Vargs vackra musicerande hela helgen.

Juni inleddes med årsmöte på Gunnes gård, där styrelsen beviljades ansvarsfrihet av mötet och diverse omval ordnades under raska former. Före mötet hantverkades det i vanlig ordning och flera av medlemmarna ägnade sig åt bågskytte.

Nog för att vi hade planerat svartbränning av de lerföremål vi tillverkat på ABF under tidiga våren, men eldningsförbudet i kombination med den enorma värmen gjorde att vi planerade om…

Vi avslutade juni med ytterligare ”eget hantverk”, då det fortfarande var alldeles för varmt för att hållas med växtfärgning över öppen eld.

Efter andra träffen i juni tar felaget sommaruppehåll, men vi är ett stort gäng som ändå stämt träff på Stallarholmens vikingafestival den första hela helgen i juli.

Nytt år – nya planer

Första hantverksträffen 2018 hölls i vanlig ordning i ABF:s lokaler i Upplands-Väsby.
Då ”Vabbruari” närmar sig var vi inte helt full skara, men dock några tappra själar.  Som alltid var det handsömnad på agendan, men också brickbandsvävning och flöjtslöjdande.

På den mer officiella agendan stod planering av våren. Whiteboarden i lokalen fylldes snabbt av förslag på aktiviteter, som skosömnad, metallslöjd, matlagning, runstenssafari och mycket annat. Nu ska förslagen ut till alla medlemmar och sedan samplaneras med Gunnes gård, så att vi kan jobba vidare på planeringen. Om några veckor kommer resultatet synas i kalendariet.

Novemberträff trots vattenläcka

Första träffen i november inbegrep ett akut lokalbyte, då ABFs lokaler råkade ut för en vattenläcka.

In kliver vår ordförande som en räddande ängel och ordnar så att vi kunde hållas i hennes boendeförenings lokaler. Hantverksträffen blev alltså av trots allt – hurra!

En liten skara på 6 felagare bonade in sig i fåtöljer och kring köksbord med brickbandsvävning, sömnad av särkar och hängselklänningar, samt nålbindning.

Felagsvåren

Felagets vår bestod som alltid av trevliga träffar på Gunnes gård.

Första träffen den 9 april var visserligen kall om än solig. Det gick fint att värma sig vid en av gårdens eldstäder, där vi svartbrände det lergods vi sysslat med tidigare under våren. Kirre översåg eldning/bränning och flertalert felagare passade på att komma för att bränna sina alster.

Foto: Emelie Einarsson


Foto: Emelie Einarsson

Ett par veckor senare stod växtfärgning på kalendariet. Vår kära ordförande Lena Fjellberg tog befäl över grytorna och vi färgade med lökskal och krapp.  Felagarna hade eget garn med sig och det var intressant att se hur färgen varierade mellan olika bad, betat – eller obetat garn och hur länge de fick bada i grytorna. Trots vilt växlande väder var humöret på topp och vi hade fint sällskap av såväl gårdens besökare och dess djur.

 


Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Foto: Sara Nyström

I maj hade vi endast en träff på gården ”Ullberedning och bågskytte”. Pelle och Anna organiserade felaget som spann, kammade, kardade och siktade pilar.


Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Foto: Sara Nyström

Den 20-21 maj hölls vi på Runrikets dagar för andra året i rad. Härligt med marknad i goda felagares sällskap. De besökare som kom till Felagets läger på två tält kunde beskåda matlagning, pilmakeri, växtfärgning och ullberedning. Nyfikna själar fick också prova på ullberedningen. Många var det som frågade om de kunde få en smakbit av Felagets lunch 🙂

Foto: Sara Nyström

Juniträffarna följde gårdens tema ”Renovering av grishuset” eller så tog man med sig valfritt hantverk. Två träffar hann vi med på gården innan vi tog vårt sedvanliga sommaruppehåll. Uppehållet består egentligen endast i att Felagarna får planera sina vikingaäventyr på privat hand – gården har ju öppet hela sommaren och det finns många intressanta marknader att besöka! Admin vet med sig att vi har haft medlemmar som besökt marknader och event på såväl Stallarholmen, som i Saltvik, Wolin och Arboga för att bara nämna några axplock.

Den 13 augusti drog vi igång igen – denna gång med beredning/garvning av fiskskinn. Mer om det i kommande inlägg.

Hantverksträffar

När Gunnes gård stänger för säsongen flyttar vi i Felaget in i lokaler på ABF i Upplands-Väsby. Här håller vi hantverksträffar varannan eller var tredje söndag från oktober/november till slutet av mars.

Självklart är det okej att ta med eget hantverk, men vi försöker också ha olika teman varje träff; klädkonstruktion, lera, läderpunsning, pilmakeri, nålbindning, brickbandsvävning och så mycket, mycket mer.

 

 Hantverksträff på Gunnes gård

Under vår, försommar och höst håller Felaget hantverksträffar på Gunnes gård (oftast) varannan söndag.

Ibland följer vi gårdens tema, ibland har vi egna upptåg, men oavsett vad är fokus alltid detsamma: hänga med skönt folk, hantverka och befolka gården.

I söndags var vi sisådär en 10 personer som bänkade oss utanför kokhuset med diverse hantverk.

Foto: Sara Nyström

Felagsumgänge

Foto: Sara Nyström

Galder på Sköldehamnshätta

Foto Sara Nyström

Full hantverksfokus

Assur hade fullt upp att hitta en bra plats för att sätta upp föreningens nybeställda måltavla och fångstnät för bågskyttet, som för övrigt är temat för nästkommande två söndagsträffar (2/10 och 16/10). Några Felagare blev ju tvungna att testskjuta lite också…

Foto: Anna Flodell Lindberg

Assur testar nya måltavlan

Vi fick också tillfälle att träffa några av våra nyaste medlemmar – välkomna ska ni vara!

Trots en grå och molning början på dagen klarnade det upp och vi fick en väldigt fin eftermiddag.

Foto: Sara Nyström

Moln över Gunnes gårdstun

Foto: Sara Nyström

Ullkardning

Vi ber att få påminna om nästa träff på gården som är den 2 oktober och då är det tema bågskytte! /Eir (Sara)

Foton av Sara Nyström och Anna Flodell Lindberg

Årets marknad hägrar!

Den 3-4 september är det vikingatida höstmarknad på Gunnes gård!

Vi som sitter i marknadsgruppen funderar och klurar – vad har vi kvar att förbereda? Vad har vi glömt? Vem kan ta på sig fler arbetsuppgifter? Hur ger vi våra deltagare och besökare en så fantastisk upplevelse som möjligt? Visst har vi ordnat de sista beställningarna? Ligger all information ute på sociala medier och hemsidor?

Hur stressigt det än må vara att arrangera ett så här stort evenemang, så är det alltid otroligt roligt! Vi hoppas innerligt att du kommer och besöker marknaden i år – den är öppen för alla som vill komma och marknadsfrid råder som alltid för alla varelser på Gunnes gård.

Vill du veta mer om marknaden? Läs på vår marknadsssida och ta en titt i Instagramgalleriet här till höger (eller längst ner på denna sida om du läser detta på en mindre skärm.)

Välkomna! /marknadsgruppen

Marknadsgruppen planerar

Marknadsgruppen planerar

 

 

Sommaren i viking

Detta med bloggande är rätt nytt för oss i Felaget, så ibland blir det långt mellan inläggen…

Självklart har det varit hantverksträffar på Gunnes under våren och tidiga sommaren.

21-22 maj var vi med på Runrikets dagar i Täby/Vallentuna. Runriket hade för i år utökats till 2 dagar, med vikingamarknad, lägerliv och andra uppvisningar. Ytterst trevligt!

Sländor, garn och ull, Runrikets dagar 160521

Sländor, garn och ull, Runrikets dagar 160521

Delar av Felaget på Runrikets dagar 160521

Delar av Felaget på Runrikets dagar 160521

Felaget på Runrikets dagar 160521

Felaget på Runrikets dagar 160521

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi stod tillsammans med Svadilfare och visade upp diverse hantverk, samt hade en del till salu också. Anna (Berkana Hantverk) hade med sig växtfärgat garn och nålbundna ting, Ingeborg (Ingeborgs handaflit) hade sina fantastiska slyngvävda sjalar och Stefan och Angelica (också kända som SveaVeldi) hade såklart både vikingastickade smycken och mängder med pärlor. Vi som inte sålde, visade upp sömnad, nålbindning och brickbandsvävning. Även lite växtfärgning blev det på söndagen.

Midsommarfirande på Gunnes gård var det flera i Felaget som deltog i och du kan se bilder i vårt Instagramflöde här till höger. (Om du läser detta på en mobil eller annan typ av mindre skräm ser du bilderna längst ner på denna sida – under alla blogginlägg.)

Flera i vårt fina gäng tog sig iväg till Stallarholmens vikingafestival (första helgen i juli) också. Tyvärr har vi ont om bilder där – men häng med oss nästa gång och upplev det hela själv!

Vid tangenterna /Sara

 

Felaget kommer ut ur idet…

Felaget har tagit sig en låång vinterslummer, men nu börjar vi så smått leta oss ut till Gunnes gård – så ofta vi kan!

Senast sågs vi för 2 veckor sedan och då hade gården ulltema. Ingrid var först på plats och hade enligt egen utsago blivit rekryterad som ullärare. Viktor ur personalstyrkan på Gunnes, som hade söndagspasset anförtrodde mig att han var väldigt glad över att ha hittat Ingrid på plats när grinden slogs upp ”Nog för att jag kan tova en ullboll, men här kom det ju någon som verkligen kan en massa annat!”

Till historien hör också att Ingrid är en av felagets händigaste brickbandsvävare:

Ingrid - brickbandsvävaren

Vi var några fler som droppade in för vår sedvanliga hantverksträff. Det blev så väl sömnad, nålbindning och uppgradering av en ny pilbåge. Sara och Stefan smög undan för att ta ett kort möte om den digitala marknadsföringen av årets höstmarknad och Stefan kan nu titulera sig som instagrammare! Följ gärna marknadsgruppen på Instagram, så missar du ingen viktigt information kring marknaden som i år infaller den 3-4 september (alltid den första helgen i september).

Nästa felagsträff på gården hålls den 15/5 kl 11-16.
Må väl! önskar Eir

« Äldre inlägg

© 2024 Gunnes felag

Tema av Anders NorenUpp ↑