Det har varit en härlig vår, med en mängd felagsträffar, såväl på ABF som på Gunnes gård och nu hägrar sommarledighet och höstsäsong!

Därav kommer här ett sammanfattande inlägg för vårens träffar…

Februariträffarna gick i det egna hantverkets tecken. Det vill säga att föreningen hade inget särskilt tema planerat. Oftast blir det sömnad av vårsäsongens nya kläder, kanske behöver man laga sina skor, tälja till en ny sked, eller binda klart sockorna till den första träffen på gården (som nästan alltid är något kylig…).

I början mars tog vi oss för med att jobba i lera. Alstrerna tas hem för torkning och så bränner vi dem på gården vid lämpligt tillfälle under våren/sommaren.

Vi brukar försöka få till en hantverkshelg varje vår och höst. I vår ställde våra eminenta medlemmar Kai och Johanna upp och höll en 2-dagars workshop i skosömnad. Mycket uppskattat av samtliga deltagare! Många av felagarna stoltserar nu med egensydda fotbeklädnader. Fler än en har fått blodad tand och är inne på sitt andra par skor.

I april flyttar vi träffarna till gården. Lika efterlängtat varenda säsong att äntligen få umgås med gårdens personal, djur och besökare!

När vi är på gården försöker vi i möjligaste mån följa gårdens tema och årets första gårdsträff hade temat ”Tälja”. Det fanns både torkat och färskt trä att välja bland, gott om knivar och vi hade turen att hitta instruktioner/ritningar på hur vikingatida väskbyglar kan ha varit konstruerade. Det finns flera fynd som tolkas som väskbyglar, bland annat från Hedeby, Birka och Jorvik. Sara hade med sig ritningar på fynd från Hedeby och Birka.

Naturligtvis täljdes det annat också. Både trådrullar och slynggaffel (nåja, slynghare) blev det denna dag som bjöd på fantastiskt fint väder och många glada besökare.

Andra träffen i april bjöd på temat ”eget hantverk” och i vanlig ordning blev det en del textila projekt som felagarna jobbade på…

I maj gjorde sjukdom att felaget fick ”nöja sig” med gårdens planerade tema ”Gjutning” – då man hade möjlighet att prova på att gjuta tennföremål i gjutsand.

Årets gemensamma resa blev ”Runrikets dagar” – ingen lång resa precis, då Runrikets dagar är ett evenemang med vikingamarknad som hålls i Vallentuna/Täby varje år. Vi blev ett gott gäng felagare som fick ändra planerna på att visa upp historisk matlagning på grund av ett eldningsförbud. Vi hängde inte läpp för det, utan dukade upp ett skådebröd av de ingredienser vi skulle ha använt och hantverkade till tonerna av Vargs vackra musicerande hela helgen.

Juni inleddes med årsmöte på Gunnes gård, där styrelsen beviljades ansvarsfrihet av mötet och diverse omval ordnades under raska former. Före mötet hantverkades det i vanlig ordning och flera av medlemmarna ägnade sig åt bågskytte.

Nog för att vi hade planerat svartbränning av de lerföremål vi tillverkat på ABF under tidiga våren, men eldningsförbudet i kombination med den enorma värmen gjorde att vi planerade om…

Vi avslutade juni med ytterligare ”eget hantverk”, då det fortfarande var alldeles för varmt för att hållas med växtfärgning över öppen eld.

Efter andra träffen i juni tar felaget sommaruppehåll, men vi är ett stort gäng som ändå stämt träff på Stallarholmens vikingafestival den första hela helgen i juli.