I lördags, den 19:e oktober avslutade vi vår utesäsong på Gunne gård med ett stort höstgille. Gården är öppen en vecka till men nog kändes det att även gården gör sig redo för vintern nu.

Under dagen hade felaget hantverksträff, och även om många passade på att matpyssla hemma inför kvällens gille så var det några tappra felagare som kom även under dagen och njöt av höstsolen. Det var ovanligt många besökare på gården, bland annat en hel avdelning från en scoutkår från södra Stockholm, och vi felagare som var där fick fullt upp att berätta om vår förening och vikingatida hantverk.

Felagare utanför kokhuset under dagen.
Foto: Anno Odén

Men i takt med att gårdens besökare började gå hem så började fler felagare dyka upp och en förväntansfull stämning började infinna sig. Snart skulle gården stänga för kvällen och vårt gille kunde börja.

Vi dukade långbord i kokhuset och vid eldstaden dukades den ena delikatessen efter den andra upp, alla med inspiration och grund i den vikingatida matlagningen. På bordet kunde man bland annat finna Kirres Kycklinghjärtan, griljerad kyckling, Annos En- och Nyplax, Birkabröd, Syrad äppelröra, Getost, Ingeborgs Ärtstuva med fläsk, Korngryta, Krummels älgbollar, Rårörda björnbär med honung, ostar och mycket annat gott.

Några av de delikatesser man hittade på buffébordet.
Korngryta och honungsglaserade rotfrukter.

Tillsammans var vi 19 stycken, varav många på gillet var nya felagare. Därför gjorde vi i början av festen en liten presentationsrunda så att vi fick koppla namn och ansikten och lära känna alla lite kort. Än en gång säger vi Välkomna, hoppas att vi inte skrämde bort er helt och att ni även hittar till våra hantverksträffar, grunden i vår förening. 🙂

Nanna och Ingeborg (Johanna och Lena) samtalar vid buffébordet.
Felagare vid långbordet.
Foto: Anno Odén

Efter mycket glam och gamman städade vi gemensamt kokhuset och gick sedan ut i höstmörkret redo för vinterns träffar på ABF. Nästa träff är den 3:e november 11-16 och ABF hittar man på Optimusvägen 12 i Upplands Väsby.

Vinterns träffar hålls i ABFs lokal på Optimusvägen 12 i Upplands Väsby.