Författare: Anno Felagare

Hantverksträffen 1:a december är inställd

Ja ibland blir det så, hantverksträffen den 1:a december är inställd.
Felaget önskar alla medlemmar en riktigt vacker december, ett underbart Midvinterblot, en God jul och ett Gott Nytt ÅR!.

Vi ses på nästa träff den 19 januari (söndag) Träff på ABF. Kl 11:00-16:00

Höstgille på Gunne gård

I lördags, den 19:e oktober avslutade vi vår utesäsong på Gunne gård med ett stort höstgille. Gården är öppen en vecka till men nog kändes det att även gården gör sig redo för vintern nu.

Under dagen hade felaget hantverksträff, och även om många passade på att matpyssla hemma inför kvällens gille så var det några tappra felagare som kom även under dagen och njöt av höstsolen. Det var ovanligt många besökare på gården, bland annat en hel avdelning från en scoutkår från södra Stockholm, och vi felagare som var där fick fullt upp att berätta om vår förening och vikingatida hantverk.

Felagare utanför kokhuset under dagen.
Foto: Anno Odén

Men i takt med att gårdens besökare började gå hem så började fler felagare dyka upp och en förväntansfull stämning började infinna sig. Snart skulle gården stänga för kvällen och vårt gille kunde börja.

Vi dukade långbord i kokhuset och vid eldstaden dukades den ena delikatessen efter den andra upp, alla med inspiration och grund i den vikingatida matlagningen. På bordet kunde man bland annat finna Kirres Kycklinghjärtan, griljerad kyckling, Annos En- och Nyplax, Birkabröd, Syrad äppelröra, Getost, Ingeborgs Ärtstuva med fläsk, Korngryta, Krummels älgbollar, Rårörda björnbär med honung, ostar och mycket annat gott.

Några av de delikatesser man hittade på buffébordet.
Korngryta och honungsglaserade rotfrukter.

Tillsammans var vi 19 stycken, varav många på gillet var nya felagare. Därför gjorde vi i början av festen en liten presentationsrunda så att vi fick koppla namn och ansikten och lära känna alla lite kort. Än en gång säger vi Välkomna, hoppas att vi inte skrämde bort er helt och att ni även hittar till våra hantverksträffar, grunden i vår förening. 🙂

Nanna och Ingeborg (Johanna och Lena) samtalar vid buffébordet.
Felagare vid långbordet.
Foto: Anno Odén

Efter mycket glam och gamman städade vi gemensamt kokhuset och gick sedan ut i höstmörkret redo för vinterns träffar på ABF. Nästa träff är den 3:e november 11-16 och ABF hittar man på Optimusvägen 12 i Upplands Väsby.

Vinterns träffar hålls i ABFs lokal på Optimusvägen 12 i Upplands Väsby.

15 år och ny logga!

I år fyller Gunnes Felag 15 år!
Det firar vi med en ny logga! Den invigdes på gillet under höstmarknaden men inget är ju ristat i sten förrän det finns på nätet…

cof

Den nya loggan består av en runsten. Stenen är från gården, U281 för att vara exakt, och symboliserar i sig vår koppling till Gunnes gård. Men då vi är en religiöst obunden förening har vi bytt ut korset på originalstenen.
Istället valde valde vi två figurer som håller i ett mjödhorn respektive en slända. Accessoarerna symboliserar vad i vi föreningen sysslar med mest, det mjuka och hårda hantverket samt matslöjden. Figurerna är i grunden även de inspirerade av fynd, men denna gång av flera olika fynd i Mälardalen vilket stämmer bra med medlemmarnas huvudsakliga spridning.
En annan sak vi bytte ut var själva runskriften.
Vår runskrift lyder:
”Gunnes felag reste sten för hantverk, glädje och vänskap.
Fränder höj en skål. Anno 19″

Och det är ju det vår förening handlar om; hantverk, glädje och vänskap.
Så välkomna till höstens träffar, hela oktober ut träffas vi på Gunnes gård, se kalendariet för exakta tider.

Loggan presenterades och invigdes på gillet under Gunnes gårds höstmarknad 2019.
Ristaren Anno Odén berättar om tankarna bakom den tillsammans med
föreningsordförande Lena Fjellberg och Sara Nyström.

Tiden går fort när man har roligt.

Vips har alla vårens träffar, sommaren och hela säsongens marknader passerat och utan att man riktigt fattat hur är hösten här med nya träffar.

En snabb resumé över våren ger oss ett antal fina träffar på Gunne Gård med hantverk av olika slag. När saven började stiga så var det några som testade att böja vidjor till bärmesar. Skor har sytts och band har vävts men mest syddes det nog inför kommande sommarsäsong.
För erkänn, det är under sommaren som det verkligen är högsäsong med marknader och event nära nog varje helg om man vill.

Gunnes Felag har funnits representerade både här och där, men Runriket (iår i Vallentuna) och Stallarholmen är två evenemang som många felagare besökte. Den viktigaste marknaden, rent partiskt sett, var dock vår egna, Gunne Gårds höstmarknad!

Gunne Gårds höstmarknad var iår den 7-8 september och markerade slutet av gårdens 30-årsjubileum. Men det var så mycket mer än så. Marknaden i sig fyllde 15 år och vårt kära felag bildades samma år! Som sagt, tiden går fort när man har roligt!

Gårdens jubileum uppmärksammades inte minst under lördagens gille då Stallarholmens vikingar gav gården en riktigt fin och traditionsfylld gåva, de gav inte mindre än en vikingasköld. Gun som är ansvarig på Gunnes Vikingagård i Upplands Väsby och vår hövding Lena fick ta emot skölden av Stallarholmens Johan Wretström.

Gun, Johan och Lena med den fina gåvan från Stallarholmens Vikingar.

Lördagens gille

Under marknadens båda dagar höll felaget prova-på-bågskytte och bemannande marknadens infotält. Vi hade även rest ett felagstält vid bågskyttet där medlemmar visade upp hantverk och umgicks. Med några störtskurar som undantag var det en fantastisk helg med stor gemenskap och härlig stämning på vår favorit-gård.

Prova-på-bågskytte och Felagstältet.
Infotältet bemannandes av hantverksglada felagare.
Foto: Päivi Muurtamo
Unga felagare och deras vänner.

Fotografier: Em Einarsson

© 2019 Gunnes felag

Tema av Anders NorenUpp ↑